maandag 9 december 2019

Advent ~ Laat jullie licht schijnen







Matttheüs5:16
Laat op dezelfde manier jullie licht schijnen voor de mensen. Laat hun de goede dingen zien die jullie doen. Dan zullen ze jullie hemelse Vader ervoor prijzen."
(Basis Bijbel)



Advent. Letterlijk betekent dat: Komst, Aankomst. 
En dat gaat dan over het komen van Christus om ons te verlossen. Hij wil in de verlorenheid en duisternis van ons leven schijnen als een helder licht. 
Hij wil de nacht van ons leven verjagen en het dag maken. 
Advent dat is: de duisternis van de nacht achter je laten en je overgeven aan het licht van de dag. Dat is je overgeven aan Christus.

Advent is ook de tijd van inkeer en stilte, van ootmoed en ernst. Voordat we uitbundig het Kerstfeest vieren (inclusief kleurige kerstballen en een heerlijk kerstdiner) is het goed om je in stilte te bezinnen op het komen van Christus.







Het is de boodschap van het donker. Het donker dat zo dicht is, dat je geen hand voor de ogen kunt zien. Alleen als je die donkerheid ontdekt in je eigen leven, ontdek je ook het licht dat schijnt. Licht heeft pas zin als het schijnt in het donker.

Zo kan het licht van Christus ook alleen maar schijnen als je je bewust bent van het donker in je leven.

Want wat moet jij met licht, als het helemaal niet donker is? Dat heb je dan niet nodig. En zo komt het licht van het kerstfeest ook alleen maar tot zijn recht als het schijnt in het duister.
Dat is Advent. De dichte donkerheid in je eigen leven onder ogen zien, en dan kijken naar het licht.



Maar hoe laten wij ons licht schijnen?
Ik denk dan aan het beeld van een reflector Die reflecteert het licht. En soms lijkt het wel, alsof die zelf licht geeft Dat is wat wij doen: reflecteren van het licht.
Jezus zegt hier niet dat wij ons best moeten doen om licht te worden. Hij roept ons niet op om licht te produceren. Jezus zegt: jullie zijn(!) het licht in de wereld. Als je aan mijn voeten zit, als je werkelijk mijn leerling wilt zijn en mij wilt en durft te volgen. Dan ben jij een lichtje in deze wereld. Verstop jezelf dan niet, maak je niet onnodig klein.



En nu zegt Jezus, wat zou het zonde zijn als dat licht dat van binnen schijnt en schittert, verborgen zou blijven, weg gestopt, verdoezeld. Uit verlegenheid, uit valse schaamte. Nee, laat het schijnen voor de mensen. Zodat zij jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel. Er zit in jullie een geheim dat zo krachtig is dat het mensenlevens blijvend kan veranderen.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hemelse Liefde

 Ik ga verder met een nieuw blog, genaamd Hemelse Liefde.  Misschien tref ik je daar weer. https://hemelse-liefde.blogspot.com/ Groeten,  Anne